Tescoma Della Casa kenyérkosár tállal 643160.00

Kiválóan alkalmas házi kenyér egyszerű elkészítéséhez, a lyukacsos kosárban a cipó megkapja tipikus alakját és felszínét, valamint gyorsabban megkel. Első osztályú ellenálló műanyagból készült, mosogatógépben is mosható. A használati útmutató a receptekkel a csomagolás részét képezi. 3 év garancia.

7 890 Ft

Leírás

Használati útmutató
Leírás
1. Kenyér kelesztő kosár
2. Tála kovászelkészítésére
Receptek
Rozs-búza kenyér kovász nélkül
Hozzávalók 750 g cipóhoz
250 g rozsliszt, 250 g búzaliszt, 15 g friss élesztő vagy 4 g szárított élesztő, 12 g só, 12 ml ecet, 340 ml víz.
Tészta elkészítése
Egy megfelelő edénybe tegye bele mindkét lisztet,az ecetet és sót. A friss élesztőt futtassa fel 340 ml langyos vízben egy csipetsóval, hagyja rövid ideig felfutni, öntse hozzá a liszthez és alaposan keverje el. Ha szárított élesztőt használ,azt tegye a liszthez a friss élesztő helyett. A tésztát alaposan gyúrja össze és készítse elő a kelesztéshez.
Kelesztés
Az elkészített tésztából kilisztezett gyúródeszkán formáljon cipót és tegye a kelesztő kosárba amit előtte DELÍCIA sütőformába való olajjal (art.630687) bepermetezett, vagy a kosarat kenje ki napraforgóolajjal. A kosarat a tésztával tegye a tálba, takarja le konyharuhával és kb. 2 óra hosszat meleg helyen kelessze.
Sütés
A sütő alsó részébe helyezzen egy hőálló tálban vizet és melegítse elő asütőt 250 °C-ra. A megkelt cipót óvatosan borítsa ki a kosárból a felmelegített tepsire, kenje meg sós vízzel és süsse a sütő középső részén 5 percig.
Vegye ki a sütőből a tálat a vízzel és süsse tovább a kenyeret további 5 percig. Ezután csökkentse a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra és süsse a kenyeret még 35 percig.
A megsült kenyeret a tepsivel együtt vegye ki a sütőből és hagyja kihűlni.
Jó tipp: Hogy a kenyér megfelelően megsült-e,azt megtudja, ha a cipó alját megkopogtatja. A jól megsült kenyér üreges hangot ad ki. Ha a kenyér sületlen, tegye vissza a sütőbe és süsse tovább néhány percig.
Rozs-búza kenyér kovásszal
Hozzávaló 750 g kenyérhez
300 ml kenyér kovász (lásd a receptet alul), 170 g rozskenyér liszt, 230 g búzaliszt, 160 ml víz, 12 g só, köménymag
Tészta elkészítése
Egy megfelelő edénybe tegye bele mindkét lisztet, keverje össze a sóval és köménymaggal,adja hozzá az előre elkészített 300 ml kovászt és keverje el. A tésztát alaposan gyúrja össze és készítse elő a kelesztéshez.
Kelesztés és sütés
Ugyanúgy járjon el, mint az előző receptnél,csak asütés utolsó fázisánál 35 perc helyett 30 percig süsse 160 °C-on.
Kenyér kovász
Hozzávalók
300 g rozskenyér liszt, 300 ml víz.
Munkafolyamat
Első nap – a kovász alapja
A tálba a”100″-as jelölésig tegyen rozskenyér lisztet és a”200″-as jelölésig töltse meg langyos vízzel. Keverje össze,a tálat fedje le 4FOOD
rugalmas fedővel(art. 897406) vagy élelmiszer fóliával és szobahőmérsékleten 24 órán át hagyja erjedni.
Második nap – a kovásztáplálása
A tál tartalmához tegyen további 100 g rozskenyér lisztet és 100 ml langyos vizet, keverje össze, fedje le és szobahőmérsékleten hagyja erjedni további 24 órán át.
Harmadik nap – a kovásztáplálása
Ismételje meg az előző napi folyamatot.
A negyedik napon kész a kovász, melynek segítségével elkészítheti a kovászos rozs-búzakenyeret.
A kovász megőrzése
Az elkészült kovásznak vegye el a felét és egy lezártedényben helyezze a hűtőszekrénybe. Ezt felhasználhatja a következő kovászos kenyér készítéséhez. A hűtőszekrényben tárolt kovász min. 7 napig eláll. Az elraktározott kovászból fokozatosan elvehetünk további kenyerek sütéséhez.
Egészen kevés mennyiségű kovász (2 kanál) is elegendő a gyors szaporításához.
Kovászszaporítása
A tálba a”150″-es jelölésig tegyen rozskenyér lisztet (cca 150 g),a”300″-as jelölésig töltse fel langyos vízzel (cca 150 ml) és adjon hozzá 2
kanálnyit a félretett kovászból. Keverje össze,a tálat fedje le 4FOOD rugalmas fedővel(art. 897406) vagy élelmiszer fóliával és szobahőmérsékleten min. 24 órán át hagyja erjedni. Ezután a kovász készen áll tészta dagasztására egy következő házi kenyér sütéséhez.
Jó tipp
Kovászos vagy kovász nélküli kenyér készítésénél is kelesztés előtt adhatunk a keverékhez napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, lenmagot, diót, hámozott hajdinát,apróra vágott szárított paradicsomot vagy olivát stb.